KIP - NOVA VERZIJA 3.0.0.3


Program KIP unapređen je u novu verziju . Novine u odnosu na prethodnu vreziju:

  • 1. Meni za kretanje i ažuriranje tabele
 • 2. Sortiranje po prezimenu i rednom broju
 • 3. Podešavanje prikaza u tabeli
 • 4. Pretraga po kolonama
 • 5. Teme (vizuelni prikaz)
 • 6. Broj reda i polje za selekciju radi dalje obrade
 • 7. Zastavice prikazuju državljanstvo gosta
 • 8. Selekcija određenog intervala gostiju radi dalje obrade
 • Izvoz u formate xml, html, xls
 • Raport
 • Popravka baze
NAPOMENA: Pre ažuriranja programa za prijavu, pročitajte detalje o poboljšanjima i načinu upotrebe.
1. Meni za
kretanje
kroz tabelu

Meni koji koristite za kretanje kroz tabelu služiće vam u početku kao jednostavan način dolaska do ciljne zamisli. Vremenom, uz pomoć skraćenica sa tastature moći ćete da proizvedete isti efekat.
a) Prvi (CTRL+HOME) - dovodi vas na prvi red tabele.
b) Prethodni (strelica GORE) - idete na prethodni red
c) Sledeći (strelica DOLE) - idete na sledeći red u tabeli
d) Zadnji (CTRL+END) - idete na poslednji red u tabeli
e) Ubaciti (INSERT) - Ubaciti novog gosta u tabelu. Takođe možete koristiti i kombinaciju tastera CTRL+D, čime vam se otvara novi prozor za unos novog gosta.
f) Izbrisati (CTRL+DEL) - Brisanje gosta iz tabele. Vodite računa da redni brojevi moraju ići bez prekida.
g) Obraditi (ENTER) - Ažuriranje postojećeg gosta u knjizi (tabeli). Gostu, koga ste već uneli, možete promeniti podatke.
h) Izvoz (CTRL+ALT+I) - Snimanje (izvoz) selekcije redova iz tabele u format koji možete koristiti u drugim programima (CSV, Exel (XLS), HTML, XML)
i) Uvoz (CTRL+ALT+U) - Učitavanje (uvoz) podataka iz formata CSV u knjigu.
j) Snimiti (strelica GORE ili DOLE) - Ukoliko ste ažurirali tabelu, ovo dugme biće vam omogućeno. Klikom na dugme izmene koje ste uneli biće sačuvane.
k) Odustati (ESC) - Naredba kojom odustajete od izmena koje ste izvršili ažuriranjem ili odustajanje od unosa novog gosta.
l) Osvežiti - Ukoliko iz bilo kog razloga imate tabelu koja je bila pre ažuriranja podataka (nekada se dešava da u interakciji sa drugim programima operativni sistem ne osveži sve prozore), pritisnite dugme Osveži i imaćete novo stanje u tabeli.

 

2. Sortiranje po prezimenu
i rednom broju


Sortiranje se vrši klikom na naslov kolone. Strelica u naslovu označava način sortiranja: opadajući ili rastući.
Sortiranje kolona po rednom broju omogućava vam da tabelu vidite u obrnutom redosledu, od najvećeg ka najmanjem broju tako da vam poslednji uneti gosti budu na vrhu tabele. Ova opcija može biti zanimljiva za one koji preferiraju da na vrhu tabele vide poslednje upisane goste.
Sortiranje je moguće i po prezimenu.

3. Podešavanje prikaza u tabeli

U poljima za prikaz možete uključiti ili isključiti prikaz određenih delova tabele kao što su:
- broj reda u tabeli
- selekcija redova
- automatsko podešavanje širina kolona tako da stanu u vidljivi deo ekrana
- filteri kolona tabele koji služe za pronalaženje željenog podatka u tabeli

4. Pretraga po kolonama

Pretraga (FILTER) kolona, omogućava brzu pretragu tabele kada nam je potreban neki podatak. Pozicioniramo se na polje za pretragu koje se nalazi između naslova kolone i podataka, kliknemo miošem na polje i ukucamo podatak koji želimo da pronađemo. Broj gostiju smanjuje se prema trenutno unetom tekstu.

5. Teme

Promenom teme menjate vizuelni izgled programa. U novoj verziji možete podesiti izgled prema ličnom senzibilitetu. Iz padajuceg menija birate temu koju želite da postavite. Promenom teme, menjate boju redova u tabeli i maske same aplikacije.

6. Broj reda i polje
za selekciju radi
dalje obrade

Redni broj tabele je kontrolni broj koji će vam poslužiti da lakše prekontrolišete da li redni brojevi u knjizi idu po redu ili je možda došlo do izostavljanja nekog broja. Ukoliko se broj reda ne slaže sa ID, odnosno rednim brojem u knjizi to znači da je došlo do nekog propusta u rednim brojevima. Uz pomoć komande "Popravka rednog broja", koju ćemo kasnije obraditi, moći ćete da ispravite ovaj propust. Polje za selekciju i broj reda u tabeli može se uključiti ili isključiti pomoću trake za prikaz koja se nalazi neposredno iznad tabele.

7. Zastavice
prikazuju državljanstvo
gosta

 

Zastavice u krajnjoj levoj koloni pretstavljaju državljanstvo gosta.
One su uvedene radi lakšeg vizuelnog pronalaženja određenog gosta prema njegovom državljanstvu.
U praksi, kada želite da pronađete, recimo, među poslednje upisanim gostima nekog Holanđanina, Rusa ili Nemca, mnogo je jednostavnije pogledati u zastavicu koja definiše državljanstvo gosta od pregledanja polja tabele u kome se nalazi državljanstzvo.

8. Selekcija
određenog
intervala gostiju
radi dalje
obrade

Da bi ste izvršili brisanje, kopiranje ili izvoz morate obeležiti (selektovati) goste koje želite da budu deo te operacije. To možete učiniti na nekoliko načina. Jedan od njih je da pomoću opcije "Odabir redova tabele" unesete interval broja redova koje želite da obeležite. Na primer od 100 do 200 i pritisnete dugme Obeleži. Na taj način biće obeleženi svi gosti u tabeli u redovima između 100 i 200. Posle selekcije na ovaj način, možete pristupiti jednoj od željenih operacija.

Izvoz u formate csv, xml, html, xls

Posle selekcije željenih gostiju, možete "izvoziti" (eksportovati) u neki od ponuđenih formata koji će vam omogućiti da spisak izabranih gostiju otvorite u drugoj aplikaciji. Ponuđeni formati su:

- csv (comma separated value) je format koji dozvoljavaju mnoge aplikacije. To je ujedno i format koji se koristi u našoj aplikaciji kao format za uvoz (import) gostiju. Drugim rečima, uz pomoć ovog formata možete dodavati goste iz drugih tabela.

- xml (Extensible markup language) je jos jedan popularan format koji možete kasnije koristiti kroz mnoge aplikacije.

- html (hyper text markup language) je popularni format namenjen web prezentacijama.

- xls je format dobro poznate aplikacije Microsoft Excel, koja se bavi tabelarnim obradama podataka.

Na ovaj način možete napraviti rezervnu kopiju podataka tabele. Jednostavno, celu tabelu, uz pomoć opcije "označi sve" iz menija "uredi", selektujete celu tabelu i zatim izvezete u datoteku formata csv. Tako napravljenu datoteku možete sačuvati pomoću USB memorije ili narezati na CD ili DVD. Ukoliko dođe do neočekivanog pada sistema i eventualnog gubitka podataka sa "hard" diska, opcijom "uvoz", moći ćete da povratite izgubljene podatke. Postoji i opcija "rezervna kopija" u meniju "knjiga" pomoću koje pravite rezervnu kopiju baze podataka kompresovanu u ZIP datoteku koju takođe možete sačuvati uz pomoć gore pomenutih metoda.

Uvoz u tabelu

Uz pomoć uvoza, u tabelu možete ubaciti goste iz knjiga prethodnih godina, tako da ne morate ponovo ukucavati stalne goste. Takođe, možete učitati kompletnu tabelu koju ste prethodno izvezli u format csv. Na taj način možete praviti rezervne kopije baze podataka.

RaportRaport je opcija koja vam omogućava da vidite sve prijave koje ste do sada poslali. Raport sadrži informacije o gostima, vremenu, e-mail-u sa koga i na koji je poslat, kao i komunikaciju sa serverom . Ukoliko je došlo do greške prilikom slanja, možete jednostavno utvrditi razlog zbog koga e-mail nije poslat na odredišnu adresu.

U nadi da ćete ovim unapređenjima poboljšati svoju produktivnost i uneti dodatni kvalitet, Software studio Nizbrdo želi vam uspešan nastavak poslovanja!

Hvala na strpljenju!